На замовлення Фонду громади міста Херсон «Захист» провели соціологічне дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади.

І от які отримали результати:

1. Для більшості херсонців (60%) Херсон майбутнього – це інше місто. При цьому третина опитаних вважає, що після відбудови місто буде схоже на передвоєнне. Якщо говорити про головну ідею відбудови міста, то для ще більшої кількості (71%) херсонців ідея створення принципово нового міста – є більш привабливою, ніж «повернення всього того, що було до війни».

2. У відкритому варіанті відповіді значна кількість опитаних зазначала, що створення принципово нового міста не означає відмови від історичного обличчя міста: «Важливо зберегти історичний, старовинний Херсон поряд з новим квітучим містом».

3. Прихильників «нового міста» дещо більше серед тих херсонців, які зараз знаходяться поза межами міста (на 10%).

4. Розвиток туризму та рекреації і промисловості вбачаються пріоритетними напрямком розвитку міста у майбутнього. В сфері комунального господарства люди пропонують відмовитися від централізованого опалення, а активніше впроваджувати різні форми автономного опалення. Також херсонці пропонують впроваджувати сонячну електроенергетику, зберігаючи разом з тим централізоване електропостачання.

5. Приблизно навпіл розділилося місто з питання, залишати адміністративні райони у місті чи ні. При цьому для п’ятої частина це запитання виявилося заважким.

6. Також незважаючи на панування ідеї «нового міста», 59% впевнені, що система закладів вищої освіти має залишитися такою, як до війни.

7. Більшості херсонців замало зелених зон. 88% опитаних сказали, що у місті треба створювати нові парки та сквери: на Таврійському (на пустирю між 2 та 4 мікрорайонами), Шуменському (існуючий парк практично не є парком), у Бузковому гаю, на промзонах, закинутих територіях тощо.

8. 83% опитаних вважають, що без «Фабрики» Херсону ніяк і пропонують її відбудувати такою у довоєнному вигляді. 99% херсонців не бачать майбутнього Херсону без Антоновського моста. А от за повне відновлення Каховського гідровузла висловилися 51%.

9. 88% опитаних виявилися, попри все, оптимістами. Вони вірять, що наше місто стане ще краще після відновлення, причому таких більше серед тих, хто зараз знаходиться в Херсоні.

З повним текстом дослідження можна ознайомитись за посиланням.

Написати коментар

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я