Підприємство з Херсонщини «ЕНОГРАЙ» вирощує персик, черешню, вишню, сливу, абрикос, яблука та кизил. До війни площа садів сягала близько 400 га.
Про це розповів керівник підприємства Іван Таужнянський, передає AgroPortal.
Через окупацію регіону саме підприємство зазнало суттєвих збитків, а площа саду, яка лишилась в обробітку, скоротилася до 165 га.
«Цього сезону ми вирощуємо все, що було до війни, але не в таких обсягах. Черешня та персик – наші основні культури, будуть також абрикос, слива та яблука. 98% продукції реалізовуємо в Києві, веземо по мережах. Нині основні наші покупці – Novus, METRO, WineTime», – розповів Іван Таужнянський.
За словами підприємця, ціна на черешню останнім часом почала падати через активний сезон, Київ нею просто завалений. Раніше ціна за кг ягоди складала 250 грн, а зараз опустилась до 50 грн.
«Ми маємо й оптимістичні прогнози. Основні сорти черешні, які переважають на вітчизняному ринку, – радянської селекції, тобто вони вже практично закінчуються, а в нас багато італійських, європейських сортів, яких більше ніде немає в Україні. Вони більш пізні, тож ми плануємо продавати черешню до кінця липня і маємо надію, що ціна підніметься», – заявив він.
Серед найближчих планів у СТОВ «ЕНОГРАЙ» – якомога якісніше зібрати урожай, адже через постійні бойові дії, які ведуться навколо садів, часом немає змоги туди вийти, тож ягода так і лишається на деревах. Часом збирати херсонську черешню стає настільки ризиковано, що ціна не виправдовує себе.