У Херсоні на волонтерських кухнях щоденно готують чотири тисячі порцій обідів, йдеться в сюжеті Суспільного.
Гаряче харчування доправляють насамперед у ті мікрорайони, де через постійні обстріли російських військових є перебої з електро- та газопостачанням, тому люди не мають можливості самостійно приготувати їжу.
1800 порцій на день — таку кількість безплатних обідів готують волонтери благодійного фонду “Мирне Небо Харкова”. Робити це почали другого дня після підриву російськими військовими Каховської ГЕС, розповідає керівник філії у Херсонській області Олексій Безган.
“Коли сталася ця біда з підривом, дуже багато людей потребували банально їжі й тому прийняли рішення щодо запуску такої кухні. Це все починалося з польової кухні, а потім запустилося, було знайдено приміщення і була запущена така кухня. І коли це починалося було дуже багато звернень. І зараз, коли два роки пройшло, звернень не менше, а все більше і більше. У нас є фінансування від донорів, яке дозволяє нам виробляти певний об’єм”, — каже він.

“Ми розсипаємо їжу, каші, салати, м’ясо у коробочки. Запаковуємо і вивозимо це все до людей. Наприклад, цього дня у нас в меню — рис з овочами, котлета і салат з капусти огірком і помідором. 300 літрів перших страв ми готуємо. Потім м’яса ми готуємо 500 кг, салатів у нас йде 200 кг і каш у нас йде 300 кілограмів в день. Виходять на зміну люди в сім годин і починають готувати все, щоб людям до обіду привезти це все гаряче, свіженьке. У нас нічого ми не готуємо зарання. Ми все зранку готуємо”, — говорить шеф-кухарка Наталія Капуста.
До порцій обідів обов’язково додають хліб, який випікають самі. Щоденно по дві тисячі буханців, говорить шеф-кондитерка Світлана Дзьомба.
“На цей час я формую хліб. Він проходить через ваги, щоб його було 570 грамів. При випічці виходить пів кілограма”, — каже шеф-кондитерка.

Готові страви волонтери розвозять на точки видачі, розповіла волонтерка Ірина Прасько.
“Допомагаємо десь 130 людям різних категорій. В основному це інваліди, люди похилого віку, одинокі люди, багатодітні матері, матері-одиночки. Жителі кожного дня, окрім неділі, приходять за дуже смачними обідами. Ми роздаємо ось таким чином, що люди приходять зі своєю тарою”, — каже волонтерка.
Організацією гарячого харчування у Херсонській територіальній громаді займається і команда World Central Kitchen. Волонтер Юрій Баграновський говорить, разом з колегою Сергієм щодня розвозять 1900 порцій обідів.

“У нас світла немає, ось люди взагалі без світла постійно нижче живуть. А якщо немає світла у нас, кожного тижня, буває 2-3 дні в тиждень, значить у нас немає підкачки води, води немає у нас. Так що ми дуже вдячні волонтерам, які все це організували, які готують на кухні, які ризикують хлопці, возять це все, бо дрони постійно літають”, — говорить місцева жителька Світлана.
У 2024 році волонтери роздавали в середньому 80 тисяч обідів на місяць. Програму з безплатного гарячого харчування продовжили на 2025 рік. Зараз щоденно готують чотири тисячі порцій, розповідає начальник управління соціально-гуманітарної роботи МВА Ігор Сєрік.
“У Херсоні наразі свою діяльність здійснюють чотири громадські організації по гарячому харчуванню. Це – центр “World Kitchen”, благодійний фонд “Мирне Небо Харкова”, громадська організація “Іскра добра” та благодійний фонд “Святий Мартін де Поррес”. Насамперед доставлення гарячого харчування здійснюють в ті мікрорайони або квартальні комітети, де немає повноцінного електропостачання та газопостачання, і люди самі не можуть приготувати собі їжу”, — говорить Ігор Сєрік.
фото та відео: Суспільне Херсон