Жителька села Чорнобаївки Олена Рустамова зараз живе в Одесі. Жінка розливає чай у чашки на кухні орендованої квартири. На столі – її авторський торт «Чорнобаївський».

Півтора роки тому Олена втілила свою мрію і пішла на кондитерські курси. Саме тоді і виникла ідея створити торт, який би за смаком нагадував рідне село, поділилася Олена. Торт так і назвала «Чорнобаївський»:

«На курсі було завдання створити авторський торт. Я довго не думала, який він буде. Чорнобаївка відома своїми стравами з горіхами, вишнями та маком. Тому коржі у торті – це горіхово-маковий бісквіт, тут вишуканий крем-чиз. Все зверху вкриваю ганашем з білого бельгійського шоколаду».

На фото: Олена Рустамова та міні-версія торту «Чорнобаївський». Фото Катерини Садовської

Секретний інгредієнт торту – це вишні, які надсилає мама Олени з рідного села:

«У нас багато вишень у Чорнобаївці. Їх неможливо замінити чимось іншим. Це смак Чорнобаївки. Торт я так бачила, його так відчуваю, я його вирішила створити саме таким.»

Торт Олена декорує вишивкою з різнокольорового ганаша: червоного та чорного. Маленькі цяточки ставить за допомоги кондитерського мішка. Трафарет візерунку кондитерка розробила власноруч. Говорить, спеціально шукала орнамент, притаманний Херсонщині. Довершують декор десерту пшеничні колоски – символ херсонських безкраїх полів.

На фото: торт «Чорнобаївський»Фото Катерини Садовської

На фото: так торт «Чорнобаївський» виглядає в розрізі. Фото Катерини Садовської

Торт «Чорнобаївський» Олена Рустамова представила на дівич-вечорі для переселенок, який організувала її подруга та землячка Ольга Радішевська. Це була можливість вперше офіційно розповісти про себе. Були там і односельчанки з Чорнобаївки:

«Кожна підходила і ділилася враженнями. Дівчатка з Чорнобаївки казали так: «Це Чорнобаївський торт, який за смаком нагадує дитинство”, – поділилася Рустамова.

Фото з презентаціяї торту «Чорнобаївський» в Одесі. Джерело фото: Facebook/Олена Рустамова

До повномасштабного вторгнення Олена та її чоловік працювали на Чорнобаївській птахофабриці. Жінка була менеджеркою з продажів. 24 лютого 2022 року Олена так і не вийшла на роботу. Тоді ж і дізналася, що вагітна меншим сином. Наприкінці літа 2022 року виїхала з окупації, будучи на сьомому місяці.

«Коли ми своїх побачили, коли прапор побачили український, у мене такий ком в горлі стояв. Ми через міни проїжджали, ми так летіли через ту сіру зону, – пригадує Олена зі сльозами на очах. – І коли ми побачили своїх, ми готові були цілувати їх. А через два місяці народила синочка в Одесі. Чорнобаївський одесит. Отак вийшло. В мене троє синів»,- посміхається жінка.

Олена пригадує, перший час жила в постійному режимі очікування:

«Ти нічого не плануєш. Ти хочеш додому. Ти в декреті і все. І тут мені чоловік пропонує: «Може ти б зайнялась нарешті кондитерством, як ти хотіла.» Я подумала, що не зможу. Ми ж на зйомній квартирі і нічого свого нема. Аж раптом натрапила на кондитерський курс в інтернеті. Це було для мене як знак. Взяла себе в руки і сказала чоловікові: «Я вирішила: або зараз, або ніколи».

Курси тривали три місяці. Завдяки підтримці та вірі коханого в її сили, Олена змогла піти на омріяне навчання:

«Він підтримував мене, тому що знав, я це дуже люблю, знав мою цю мрію. У мене не було чим працювати. Сусідка з іншого поверху позичила мені міксер, бо тоді власного не мала. Потім поступово почала підкуплять кондитерські пристосування».

На фото: торт-бенто «Чорнобаївський». Джерело фото: Fаcebook/Олена Рустамова

Її перші та основні клієнти – це херсонці, розповідає кондитерка:

«Торт «Чорнобаївський» створила спочатку з іншим декором і виклала у соцмережі. Мені написали наші херсонці: «Олено, ми хочемо у вас замовити торт саме «Чорнобаївський». Цей тортик вони замовили для своєї донечки. Потім ці люди написали мені: «Ми дуже хочемо підтримати ваш розвиток. Ми – херсонці.» Мені так приємно стало. І вони стали моїми постійними клієнтами. Херсонці настільки підтримують, настільки вірять в тебе, твої сили. І заради цього хочеться творити».

Торти, тістечка, паски і десерти Олена Рустамова поки готує на кухні орендованої квартири. Жінка мріє відкрити власну міні-студію, де зможе займатися улюбленою справою та передавати свій досвід іншим:

«Я в 40 років почала робити те, що дуже сильно хотіла, те, що дуже люблю. Я почала свою справу з нуля, можна сказати, життя почала спочатку. Хочу сказати усім: ніколи не бійтеся починати все спочатку. Ніколи не буває пізно», – посміхається Олена Рустамова.

Цей матеріал став можливим за підтримки програми “Голоси України”, яка є частиною Ініціативи Ганни Арендт і реалізується Лабораторією журналістики суспільного інтересу спільно з Європейським центром свободи преси та медіа і фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини. Програма не впливає на редакційну політику, а даний матеріал містить виключно погляди та інформацію, отриману редакцією.

Написати коментар

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я