Херсонщина – одна з перших областей України, де запровадили святкування дня національної української страви – борщу. Третій рік, в умовах повномасштабного вторгнення, фестиваль “Таврія – Борщ” проходить в онлайн-форматі.
Від цьогорічних учасників заходу кореспонденти Суспільне Херсон дізнались рецепт Чорнобаївського борщу та зібрали інші особливості приготування цієї страви.
Учасниця мистецько-кулінарного фестивалю Любов Адамець розповіла, що Чорнобаївський борщ подають зі сметаною та вишнею.
“Вишня непроста, сучасна, карамелізована, із додаванням амарето для смаку та гостроти відчуттів. Дуже смачна і дуже загадкова. Кажуть, коли в хаті сміються діти, то в хаті є життя, а коли в хаті пахне борщем — є достаток. Борщ завжди різний, у кожній сім’ї”, — сказала вона.
Щоб скуштувати страву, Ірина приїхала з іншого району Херсонщини. Говорить, що кожна господиня готує цю страву по-своєму, тому їй цікаво було дізнатися нові рецепти.
“Борщ дуже смачний, насичений. Дуже смачні добавки: пампушки чудові, сальце. Здивували консервовані вишні — дуже смачно з ними”, — сказала жінка.
Скуштувати борщ також прийшла місцева жителька Альона.
“Дуже хочеться, щоб люди збиралися, як раніше, як до війни — на свята за спільним столом. У нас раніше і ярмарки проводилися, і господині виносили з дому все, чим вони багаті, що вони могли приготувати та чим могли пригостити”, — згадує Альона.
Любов Адамець варила борщ за рецептом, який передала їй у спадок бабуся. З ним вона цьогоріч взяла участь у мистецько-кулінарному фестивалі “Таврія – Борщ”. Каже, страву разом із помічницями готували більше чотирьох годин.
“Аналізуючи всю історію нашого життя і розповіді наших пращурів, ми вирішили об’єднати цю історію у своєму борщі. Ось це м’ясо курки варилося в борщі, але курка теж незвичайна. Всередину закладалася начинка, яка складається з домашніх яєць, запашного та гіркого перчику, вершкового масла. Разом з тим, замішується ще таке не рідке і не густе тісто. Начинка закладається в черевину курки. Курку опускають в окріп, краї тіста заварюються і потім вариться борщ”, — пояснила Любов Адамець.
Директор Херсонського обласного центру народної творчості Володимир Капелюшник розповів, що через повномасштабне вторгнення фестиваль “Таврія – Борщ” третій рік відбувається в онлайн форматі. Гасло цьогорічного заходу: “Родинний борщ: від покоління до покоління”.
“Поки він у самому розпалі. Уже більше п’яти десятків борщів наварено. Практично всі громади Херсонщини варять борщі. Навіть ті, які знаходяться в окупації зараз. Хто в Україні, хто десь за її межами, хтось в Америці, хтось в Бразилії, в Англії, в Ізраїлі — всі варять борщі і присилають нам свої рецепти. Оскільки у нас є найголовніша мета цього року — випустити третю добірку “Борщі Херсонщини. Сімейний борщ. Борщ родини”, — сказав чоловік.
Фестиваль триватиме до кінця вересня, розповів Володимир Капелюшник. Роботи учасників опублікують на офіційній сторінці центру у Facebook. Також у рамках заходу спеціально звареним борщем пригостять військових, які воюють на Херсонському напрямку.