У Херсоні відбулась прем’єра програми «Коло життя». Це серія інтерактивних концертів, мета якої – об’єднати професійних музикантів та глядачів шляхом музично-терапевтичних практик.

Програма складається з чотирьох епізодів, кожен з яких присвячений різним сезонам і відображає різні аспекти життя.

«Кожен епізод музичної терапії обіцяє унікальний досвід, де учасники занурюються в музичну атмосферу арт-фолк-року та фолку, виконуючи спільно інструментальні та вокальні композиції», – говорять організатори.

Заслужений діяч мистецтв України Олексій Пономарьов розповідає, як виникла ідея створення програми: «На фоні щоденних обстрілів за вікном. Коли відчуваєш, що деякі події не залежать від тебе, починаєш занурюватись у філософію життя. Життя йде по колу. Хтось помирає, хтось народжує нове життя, одружується. І все це знаходить відлуння у природі, у фольклорі та у піснях. Щоб розуміти майбутнє, треба знати свою історію та свій фольклор».

За його словами, пісні підбирали з урахуванням світосприйняття музикантів, які грали та співали цю програму. Разом із ним на сцені виступали артисти оркестру театру та вокалістка Ірина Чухалова. Останні розповідає: у межах проєкту вперше за довгий час виконала особливу пісню про матір.

«Цю пісню я мовчала 22 роки… І весь цей час не могла примусити себе її співати.  Моя бабуся перед тим як померла попросила проспівати їй цю пісню. Тож сьогодні серед фотографій українських жінок, що були на екрані були і фото моєї бабусі. Таким чином я змогла лишити добру згадку про неї і відродити пісню в своєму серці», – каже співачка.

Заслужена діячка мистецтв України Ірина Корольова переконана: програма напрочуд актуальна для жителів Херсона.

«З однієї сторони ми допомагаємо впливати на психологічний стан наших громадян, херсонців, а з іншого боку ми таким чином ще зберігаємо і відтворюємо культурну спадщину України через створення програми, яка включає в себе календарні, обрядові пісні, сучасні музичні твори, твори українських композиторів різних років».

Проєкт реалізується ТОВ «Фестивальний центр» за підтримки Українського культурного фонду.

Написати коментар

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я