Завдяки доказовій базі Служби безпеки України судовий вирок заочно отримав мешканець м. Горлівка Донецької області Олександр Фесенко – так званий «голова військово-цивільної адміністрації Виноградівської сільської громади» на Херсонщині.

За даними слідства, Фесенко підтримав збройну агресію рф проти України та у перші дні російського вторгнення прибув на тимчасово окуповану територію області, де приєднався до збройних формувань держави-агресора.

За відданість окупаційній владі у червні 2022 року представники незаконної адміністрації ворога призначили донеччанина – зрадника гауляйтером Виноградівської сільської громади.

На цій «посаді» зловмисник неухильно дотримувався законів загарбників. Він формував «однодумцями» кадровий апарат псевдооргану, призначаючи «бажаючих» на керівні посади у так звані заклади освіти, здоров’я та культури громади.

Фігурант закликав місцеве населення до участі у незаконному референдумі рф про приєднання захопленої частини Херсонщини до рф. Особисто ініціював перед так званим «міністром освіти Херсонської області» виділення коштів на русифікацію українських закладів освіти громади.

Також засуджений під виглядом «турботи» від загарбників організовував «евакуацію» місцевого населення до Скадовського району області.

Суд визнав Фесенка винним за ч. 5 ст. 111-1 кримінального кодексу України і засудив до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, його позбавлено права обіймати посади в органах влади на місцевого самоврядування на строк 10 років.

Досудове розслідування здійснювала СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Написати коментар

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я