Степан Горбяк займається фермерством 25 років. На Херсонщині чоловік мав 400 гектарів поля, проте через повномасштабне вторгнення і окупацію був змушений покинути все – землю, техніку, майно і переїхати на Львівщину. Тут він разом з родиною почав все з нуля. Поблизу Жовкви, на чотирьох гектарах землі, родина висадила кавуни і вже збирає перший урожай.
Як херсонець вирощує кавуни на Львівщині, дізнавалося Суспільне Львів.
На початку повномасштабного вторгнення Степану Горбяку і його сім’ї довелося залишити своє господарство і переїхати на Львівщину.
“Вони там зразу окупували, а там все: і база, і техніка, все залишилось, і дім. Зараз все, де знаходилася наша земля і бізнес, все в окупації”, — ділиться переселенець.
На Херсонщині у чоловіка було 400 гектарів землі. А на Львівщині він взяв в оренду чотири гектари біля села Гараєць Добросинсько-Магерівської громади, які засадив кавуном. Це те, з чого він починав свій фермерський бізнес двадцять п’ять років тому. Тепер довелося усе починати заново.
“Це львівський кавун, вирощений на Львівщині за херсонською технологією. Середня урожайність кавуна — це 50 центнерів з гектара, тут я планую десь 40, ну а там як Бог дасть. Я думаю, що 40 центнерів на новій землі, в новому регіоні, це — достойний результат”, — каже Степан Горбяк.
Донька Степана каже, їхня родина донатить на ЗСУ, тож і частину свого першого врожаю вирішили передати українським військовослужбовцям.
“Я — співачка і я, наприклад, допомагаю своїми піснями, відвідую захисників та підбадьорюю їх своєю творчістю. Також моя сім’я, мій батько донатить для ЗСУ. Ми оце зараз зберемо кавуни і завеземо їх до військового шпиталю до Львова, до наших захисників. Дуже хочеться, щоб вони теж відчули смак літа, не тільки смак війни і боротьби, а чогось яскравого”, — додає Діана Горбяк.
На наступний рік Степан Горбяк планує розширити своє господарство. Зокрема, засіяти кавун уже на 12 гектарах землі, а ще 5 гектарів виділити для помідорів.
фото Суспільне Львів