Прикордонник «Граф» займає посаду інспектора прикордонної служби вищої категорії – начальника групи. Зараз військовослужбовець виконує бойові завдання на Херсонщині, повідомила Держприкордонслужба у своєму Телеграм-каналі.

«Переважно, це спостереження за противником на Лівобережжі. Була кампанія біля Антонівсього мосту, – туди теж каталися. До контузії. Після неї – по дачах і пунктах ганяєм».

Присяга в 18 років

На момент прийняття військової присяги «Графу» було всього 18 років. Повʼязати життя зі службою вирішив, бо прийшла повістка. Зважаючи на переваги проходження військової служби за контрактом, зокрема, на грошове забезпечення, боєць обрав саме її.

«Батько сказав, що це мій вибір. Я повнолітній і мушу обирати свою долю сам. Моя – завела в ДПСУ».

Позивний «Граф»

Пригадуючи історію свого позивного, прикордонник усміхається.

«Історія мого позивного досить дотепна, дав її командир взводу на псевдо «Кент». Коли йшов ворожий мінометний обстріл і «прилітало» ще й з кулемета, всі ховались по позиціях, а я на вулиці стояв і купався, потім причесувався… Командир сказав, що я прямо як «Граф». Після цього позивний тримається вже багато років».

ДШВ і ДПСУ

Прикордонник на псевдо «Граф» з 2017 року проходив військову службу за контрактом в Десантно-штурмових військах Збройних сил України. Там у 2018 році отримав бойовий досвід, виконуючи завдання на Маріупольському напрямку.

«З 18 років потрапив у Маріуполь, туди, на нульові окопи…».

А також у 2019 році на Марʼїнському напрямку.

«Тримали оборону стоячи на взводних опорних пунктах біля Марʼїнки».

В 2020 році звільнився та 18 лютого 2022 року підписав контракт із Державною прикордонною службою України.

«Доєднатися до Держприкордонслужби вирішив, бо сам з ВПС «Преображенка». Це військова частина в моєму селі. Там була дівчина, зараз вже – дружина. Хотів почати сімейне життя»

Проте, не судилося… Вже за декілька днів боєць «Граф» зустріне повномасштабне вторгнення.

24 лютого

На момент повномасштабного вторгнення «Графу» було 23 роки, зустрів він його на КПВВ «Каланчак».

«В перші дні було складно та тяжко, адже не було зрозуміло, що коїться. 24 лютого виходили з КПВВ «Каланчак» після мінометного ворожого обстрілу. Старший наряду визначив виїхати на заздалегідь обрані місця оборони. Після виходу з КПВВ «Каланчак» було завдання здійснити марш до Подільська, а саме Подільського прикордонного загону. Там ми переозброїлися та отримали бойове завдання висунутись у околиці міста Миколаїв, щоб зайняти оборону та дати у випадку висадки ворожого десанту відсіч ворогові».

«Побраталися завдяки війні»

З хлопцями, з якими прикордонник 24 лютого відходив під обстрілами на запасні позиції, разом служить й дотепер.

«Як кажуть, війна нас здружила. Деякі побратими, на жаль, загиблі. Всі інші – живі та здорові, продовжують службу зі мною».

Досвід та знання новоспеченим військовим і побратимам

Свій набутий за часів служби в ДШВ та від початку повномасштабного вторгнення бойовий досвід прикордонник «Граф» передає побратимам. Майбутнім військовослужбовцям і військовим, які тільки долучилися до армії, радить на війні, особливо на бойових позиціях, обмежитися в користуванні мобільним. А також менше викладати інформації в інтернет, адже це може нашкодити як самому військовослужбовцю, так і його товаришам, побратимам і навіть усьому підрозділу.

А хлопців, що «відсиджуються», застерігає:

«Час рано чи пізно прийде й до вас. Якщо не хочете, щоб ваші діти воювали, то воюйте ви. Все в ваших руках. Запрошуємо до лав ДПСУ. Перші на кордоні, перші зустрічаємо війну».

Тренування і дозвілля

Щоб ефективно виконувати бойові завдання, боєць постійно тренується.

«Необхідно регулярно виконувати посильні фізичні навантаження, адже це колись може врятувати життя. Тому з хлопцями бігаємо на витривалість і щодня відвідуємо спортзал, де загартовуємо тіло силовими тренуваннями».

Коли зʼявляється вільний час, прикордонник, аби відволіктися, любить порибалити.

«З дитинства люблю ловити рибу. У будь-яку вільну годину намагаюсь піти на рибалку, відпочити душею та посидіти в спокої».

У нашій Перемозі «Граф» впевнений на всі 100! Та навіть припускає, якщо життя складеться гарно, то прослужить у ДПСУ й до самої пенсії.

фото: Максим Сорока

Написати коментар

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я